Vloeronderhoud
Bij een vloer behandeld met hardwax-olie is het belangrijk om regelmatig de vloer te reinigen met Hardwax-cleaner. Deze reiniger kunt u toevoegen bij het dweilwater. Deze reinigt en verzorgd de vloer. Advies is bij normaal gebruik de vloer 1x per jaar te behandelen met onderhoudswax. Deze is leverbaar in naturel en wit.
Bij intensief gebruik is het belangrijk om dit vaker te herhalen.
Bij sterk vervuilde vloeren intensiefreiniger gebruiken.
KLIMAATBEHEERSING
De basis van het onderhoud van uw vloer begint met het goed bewaken van de luchtvochtigheid. Lucht bevat vocht in de vorm van waterdamp. De relatieve luchtvochtigheid drukt in procenten uit hoeveel waterdamp zich in de lucht bevindt. De hoeveelheid waterdamp die lucht normaliter bevat, hangt onder meer af van de temperatuur. Hoe kouder het is, hoe minder waterdamp er in de lucht kan zitten. Een gezonde relatieve luchtvochtigheid bedraagt 50 à 60%, dit is zowel voor de vloer het best alsook voor uzelf. Vooral in de winter is de luchtvochtigheid binnenshuis vaak te laag, soms amper 30% . Dit is echt te laag voor uw parketvloer, hout is “levend” materiaal en zal reageren door te gaan krimpen of zwellen. U kunt dit door de aanschaf van een zgn. hygrometer makkelijk in de gaten houden.
Parketvloeren worden teruggedroogd tot een vochtpercentage van 7-9%. Dit houtvocht percentage is in evenwicht met een luchtvochtigheid van ca. 50-65% bij 20°C. Bij een verandering in luchtvochtigheid zal het houtvocht percentage veranderen. Verandering van deze waarde zorgt ervoor dat het parket krimpt of uitzet. U kunt zich voorstellen, dat eenzijdige verwarming van de onderkant van de vloer het hout vanaf de onderkant uitdroogt, hiervan is sprake bij het gebruik van vloerverwarming. Luchtvocht moet dus in theorie worden toegevoegd om het evenwicht te behouden, waardoor geen (of minder) krimpnaden kunnen ontstaan. Veelal is het verstandig dit middels een luchtbevochtiger met voldoende (over) capaciteit te regelen. Motto: meten is weten! Wacht niet tot het te laat is!
Hout is een natuurproduct. Door de natuurlijke celstructuur reageert hout op veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Buiten het normale onderhoud van uw vloer is het ook erg belangrijk dat u de temperatuur en relatieve luchtvochtigheid (RV), in de ruimte waarin de houten vloer ligt, regelmatig controleert. De luchtvochtigheid kunt u controleren met behulp van een zgn. hygrometer.
Een zgn haarhygrometer (rond met een wijzer) heeft een schaalverdeling welke meestal in 3 delen is verdeeld, te weten:
1. tussen 0% en 55%
2. tussen 55% en 65%
3. tussen 65% en 100%
Let op: deze waarden geleden niet voor een elektronisch hygrometer (raadpleeg uw gebruiksaanwijzing), deze laat een digitaal getal zien.
1. De luchtvochtigheid is te laag
Als de wijzer van de hygrometer tussen 0% en 55% staat, betekent dat de luchtvochtigheid in de desbetreffende ruimte te laag is.
De houten vloer zal het aanwezige vocht, wat nog in het hout zit, laten verdampen met als gevolg, dat de planken kunnen gaan krimpen. De kans op zichtbare naden en kieren neemt toe, mogelijk ontstaan er krimpscheuren in het hout. Om dit verschijnsel tegen te gaan, is het aan te raden de luchtvochtigheid op korte termijn omhoog te brengen. Dit kunt u doen door gebruik te maken van een luchtbevochtiger.
In de winterperiode is de relatieve luchtvochtigheid gedurende een langere tijd aan de (te) lage kant. Voor zo’n lange droge periode is het beter om een luchtbevochtiger aan te schaffen; een apparaat dat de luchtvochtigheid op peil houdt doordat het water verdampt.
2. De luchtvochtigheid is goed
Als de wijzer van de hygrometer tussen 55% en 65% staat, betekent dat de luchtvochtigheid in desbetreffende ruimte goed op peil is.
2
Het op peil houden van de luchtvochtigheid is niet alleen goed voor uw vloer, maar ook voor al uw meubelen en niet te vergeten; uw eigen gezondheid!
De waarde ligt tussen de 55% en 65% en er is een temperatuur van
20°- 21°C. De houten vloer zal niet of nauwelijks werken omdat dit een “gunstig klimaat” is.
3. De luchtvochtigheid is te hoog
Als de wijzer van de hygrometer tussen 65% en 100% staat, betekent dat de luchtvochtigheid in de desbetreffende ruimte aan de hoge kant is.
De houten vloer zal de vochtige lucht absorberen met als gevolg dat het hout kan gaan uitzetten. De vloer komt onder spanning te staan. Hierdoor kunnen de delen gaan “bollen of schotelen”.
Om dit verschijnsel tegen te gaan is het belangrijk dat de luchtvochtigheid snel naar beneden wordt gebracht. Goed ventileren (warme, vochtige lucht afvoeren) kan de relatieve luchtvochtigheid doen dalen.
In de zomer periode is de relatieve luchtvochtigheid gedurende een langere tijd aan de (te) hoge kant. Zo hebben bijvoorbeeld airconditioning of een luchtontvochtiger (kleine bouwdroger), een apparaat dat vocht uit de lucht onttrekt, een positief resultaat.
Tot slot nog enkele tips:
Plaats de hygrometer het liefst in het midden van de kamer (dus niet bij het raam, in de felle zon, of bij de keuken, dit in verband met het verdampen van water bij het koken), maar bij voorkeur in de buurt van de thermostaat;
Een hygrometer is een vrij nauwkeurig meetinstrument. Het is wel noodzakelijk dat u deze één keer per jaar opnieuw moet kijken;
Het opvolgen van deze adviezen houdt niet in dat de vloer, niet, enigszins of nooit (meer) kan gaan werken. De hygrometer is niet meer dan een hulpmiddel. Het geeft alleen aan welke actie uzelf moet ondernemen.
Kruipruimtes
Indien uw woning is voorzien van een kruipruimte is het absoluut noodzakelijk dat eventuele aanwezige ventilatieroosters geopend zijn en blijven. De roosters dienen aan beide zijden van het huis aanwezig te zijn om de juiste ventilatiestroom te garanderen!.
Indien deze roosters niet aanwezig zijn of verstopt zijn, kunnen de gevolgen voor uw parketvloer zeer nadelig zijn. De parketvloer zal hierdoor extra vocht opnemen, waardoor de vloer extreem zal gaan uitzetten en zelfs bol kan komen te staan.
Let op: de inhoud van dit blad is samengesteld met grote zorgvuldigheid. Wij zijn echter niet aansprakelijk voor onjuistheden, vergissingen, zet- of drukfouten. Dit blad heeft geen andere waarde dan het verstrekken van vrijblijvende informatie.